• 0400 877 992
  • Toimitamme paketit nopeasti!
  • 0400 877 992
  • Toimitamme paketit nopeasti!

Näin korvaat neuleohjeessa ehdotetun langan villalangalla

Julkaistu 03.12.2022 Muokattu: 16.10.2023 | Lukuaika 5 min

Tässä blogipostauksessa käsittelemme villalankojen vahvuuksien ja paksuuksien ihmeellistä maailmaa. Miten korvaan neuleohjeen langan toisella langalla, mikä on tex ja miksi olisi hyvä tietää montako metriä lankavyyhdissä tai kerässä on sadassa grammassa? Saat vastaukset kaikkiin kysymyksiisi suoraan villan tuottajalta.

Suomenlampaan villalanka on eläinperäisistä villalangoista paras vaihtoehto. Lampaat kasvatetaan Suomessa ja usein pientuottajat ja tilalliset kehräyttävät sekä pesettävät villan myös Suomen kehräämöissä. Näin myös villalangan hiilijalanjälki jää pienemmksi, kun vaikkapa ulkomailta kuljetetun langan hiiilijalanjälki. Suomenlampaan villa on pääasiassa keskihienoa, joten lankana villasta tulee pehmeää, kiiltävää, joustavaa ja luonnollisen eläväpintaista. Lampaista kerittävät luonnonväriset villat ja niiden värien kirjo mahdollistaa useiden sävyjen sekoittamisen.

Villalangan laadun värin ja koostumuksen lisäksi langan paksuuteen vaikuttavat sen tiheys sekä paksuus. Urpolan Tilapuodin lankojen paksuudet ilmoitetaankin tex yksikköä apuna käyttäen.

Mitä ovat tex ja säie?

Tex on usein käytetty langan pituusmassan yksikkö, joka on yleisesti käytössä tekstiili­teollisuudessa. Tex ilmoittaa langan säikeiden määrän sekä sen paljonko yksi säie painaa, jos se olisi 1000m pitkä. Texin määritelmä kuulostaa tältä: yksi tex on yksi gramma kilometriä kohti (1 g/km) eli milligramma metriä kohti (1mg/m), toisin sanoen sellaisen tasa­paksun langan pituus­massa, josta yhden metrin pituisen osan massa on yksi milligramma.

Käytännössä:

Villalangan tex voi olla tex 180x3, joka tarkoittaa sitä, että kyseisessä langassa on (tex 180x3) on 3 säiettä eli lanka on kolmisäikeistä ja yksi 1000m pitkä säie painaa 180g.

1000m tätä kolmisäikeistä villalankaa painaisi siis silloin 3*180g=540g. Villalankaa myydään kuitenkin yleensä noin 100g painavina lankavyyhteinä.

Laskemalla

1000m/540g=1,85185...m/g saadaan, että 1 gramma lankaa on 1,85 metriä.

Näin ollen

1,85185m/g*100g= 185m eli n. 180 metriä eli lankaa on 180m/100g.

Mikä on säie?

Kaikki villa ei ole kovin pitkää kun se keritään lampaasta. Villan pituus saattaa vaihdella muutamasta sentistä viiteentoista senttiin, siksi villa vaatii kehräyksen, jotta saamme ihanaa villalankaa. Kehräykseen soveltuu kaikki 4 cm pitkä villa. Pieniä villasuortuvia eli kuituja yhdistämällä yhteen saadaan säikeitä, joiden avulla voidaan kehrätä kaksi-, kolme ja neljäsäikeisiä lankoja.

Villalanka onkin usein sitä paksumpaa, mitä useampi säie siinä on. Näin ei kuitenkaan aina ole ja siihen vaikuttaa säikeiden paksuus sekä kirteen voimakkuus. Löyhäkierteisessä langassa langan tex voi olla pienempi kuin tiukkakierteisessä ja silti löyhäkierteinen näyttää paksummalta.

Langan kierteen voimakkuuksissa on eroja. Lanka voi olla erittäin tiukkakierteistä tai jopa kierteetöntä, ns. hahtuvalankaa.

Esimerkkejä löyhäkierteisistä ja tiukkakierteisistä villalangoistamme.

Tiukkakierteiset: Suomenlampaan hahtuvalanka Hali tex 285x4 ja Suomenlampaan villalanka Laine tex 320x2

Löyhäkierteiset: Suomenlampaan villalanka Lyyli tex 180x2 ja Suomenlampaan villalanka Lahja tex 140x3

Miksi olisi hyvä tietää montako metriä lankavyyhdissä tai kerässä on sadassa grammassa?

Aina ei tarvitse tietää onko lanka tiukka- vai löyhäkierteistä, sillä apuna voi käyttää muita langasta ilmoitettuja tietoja. Aiemmin kerroimme, että olisi hyvä tietää, montako metriä lankaa lankavyyhdissä tai kerässä on sadassa grammassa. Usein tämä ilmoitetaan langan tiedoissa muodossa:

100g/ca.130 m tai 100g/130 m

Tämän tiedon avulla voit helposti korvata neuleohjeessa mainitun langan esimerkiksi tilamme suomenlampaiden villalangalla ilman ongelmia. Kun tiedät montako metriä neuleohjeessa suositellussa lankavyyhdissä tai kerässä on sadassa grammassa, voit etsiä kyseistä lankaa vastaavan langan valikoimastamme. Jos neuleohjeessa suositellussa langassa on lankaa 180m/100g, voit valita langan tilalle langan, jossa on lankaa 180m/100g.

Lankan korvaamisessa nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että lankaa per 100g voi olla enintään 20m enemmän tai vähemmän kun neuleohjeen langassa. Voit siis korvata 180m/100g langan vaikkapa langalla, jossa on lankaa 200/100g.

Nyt osaat valita omaan neuletyöhösi sopivan villalangan. Suosittemme tietysti tutustumaan meidän lampaiden villalankoihin.

Urpolan Tilapuodin villalankojen painot/pituudet