• 0400 877 992
  • Toimitamme verkkokauppatilaukset nopeasti!
  • 0400 877 992
  • Toimitamme verkkokauppatilaukset nopeasti!

Tiedätkö sinä, mistä neulomasi villalanka on peräisin?

Julkaistu 22.02.2022 | Lukuaika 3 min

Tämä aihe puhututti suomalaisia vuonna 2021, kun Yle julkaisi uutisen otsikolla Tiedätkö, mistä neulomasi villalanka on peräisin? Kokosimme vastuullisen ostajan muistilistan neuloosista kärsiville. Tästä inspitoituneena haluamme kertoa Urpolan Tilapuodissa myytävien villalankojen tarinan, sillä olemme ylpeä suomalainen toimija ja voimme kertoa tarinan mitään peittelemättä.

Mitä kaikkea tapahtuu ennen kuin tilamme lampaiden villasta tulee villalankaa?

Villan tuotanto tapahtuu Suomessa Somerolla ja vielä tarkemmin Pitkäjärvellä meidän lampolassamme. Villa keritään alkuperäisrotuja edustavilta lampailtamme eli Suomenlampailta tai Kainuunharmailta.

Lampaat elävät meidän mielestämme hyvän ja onnellisen elämän, johon kuuluu tarvittava ja riittävä ravinto, hyvinvoinnin seuraaminen, laiduntaminen ja tarvittaessa eläinkohtainen hoito tutuilta eläinlääkäreiltä. Lisäksi lammasneuvoja käy säännöllisesti arvostelemassa karitsojen villan, jotta pystytään jatkamaan laadukasta villalinjaa. Hyvinvointiehdon mukaan lampaille tehdään ruokintasuunnitelma, joiden mukaan ruokintaan lisätään esimerkiksi tarvittavia ravintoaineita ja vitamiineja.

Lampaat keritään kaksi kertaa vuodessa, eli syksyllä laidunkauden jälkeen ja keväällä ennen karitsointia, samalla niiden sorkat leikataan. Ennen kerinnän aloittamista lampaiden villapinta harjataan kevyesti. Kerinnän yhteydessä villa kerätään säkkeihin ja lajitellaan värin ja pituuden mukaan. Vatsanalusvilla ja langaksi kelpaamaton raakavilla hyödynnetään muissa huovutustöissä. Hävikin määrä jää siis minimaaliseksi ja kaikki villa hyödynnetään.

Nyt villa on valmista kehräykseen, joka tapahtuu Pirtin kehräämössä Mikkelissä tai vaihtoehtoisesti muissa suomalaisissa kehräämöissä. Kehräämössä villa pestään ekologisesti lämpimällä vedellä. Langat ovat sellaisia kuin tilattiinkin ja saamme omien lampaittemme villoista tehdyt langat takaisin. Langan kehräyksessä villaan ei lisätä mitään kemikaaleja eikä vahvikkeita, kuten tekokuituja. Poikkeuksen tekee suosittu vahvikkeellinen sukkalanka, jossa on 15% polyamidia. Meidän muut langat ovat siis ylpeästi 100% meidän tilan suomalaista villaa. 🤍

Kun langat saapuvat tai ne noudetaan takaisin kotitilalle, ne ovat vyyhdeissä. Emäntä kastelee vielä vyyhdit lämpimällä vedellä, jotta langat saavuttavat oman luonnollisen kierteensä. Raakavillan määrään verrattuna lankaa tulee kiloissa vähemmän takaisin kehräämöltä, sillä villaa kuivatettaessa sen kosteus häviää. Näin ollen yksi kilo raakavillaa vastaakin noin 650g:n lankavyyhtiä.

Langan hinta puhututti myös Ylen uutisessa. Meillä hinta on 9,00-18,00/100g. Hinta on kilpailukykyinen ainakin näin pientuottajan näkökulmasta. Huomion arvoista on kuitenkin kaikki työ, mitä yhden lankakerän eteen on tehty. Kaikki toimenpiteet luovat kuitenkin kuluja. Lampaiden kasvatukseen, laiduntamiseen, ruokintaan, mahdollisiin lääkityksiin, kerintään, kehräykseen ja kuljetuksiin... lista on pitkä, uppoaa rahaa ja aikaa. Mainitsemisen arvoista on vielä, että emännän palkkaa ei ole vielä mainittu, saatikka sitten valtion osuutta 24% veroina, joka on siis viidennes langan hinnasta.

Emännältämme löytyy myös kokemusta erilaisista neulontaprojekteista, joten langan määrän ostamisestakin saa meiltä apua. Eipä sitten tule hamstrattua liikaa. 😉Meidän tilalla vastuullisuus siis perustuu lähinnä eläinten hyvinvoinnista huolehtimiseen ja lampaanvillojen Suomessa käsittelyyn ja luonnollisuuteen.

Ja mikäli jotakin kysyttävää tai epäselvää jäi, vastaamme mielellämme. ❤️

Tässä siis meidän villalankojen tarina. Onko meidän arvot sinun arvoihin sopivia ja ollemmeko mielestäsi vastuullinen tuottaja?

Jos vastasit kysymykseen "Kyllä!", kurkkaappa meidän Tilan lampaiden villasta loihditut tuotteet verkkokaupastamme! ❤️