• Nopea toimitus!
  • Nopea toimitus!

Kaikki villalangoista

Julkaistu 03.12.2022 | Lukuaika 5 min

Tässä blogipostauksessa käsittelemme villalankojen vahvuuksien ja paksuuksien ihmeellistä maailmaa. Mikä on tex? Miksi olisi hyvä tietää montako metriä lankavyyhdissä tai kerässä on sadassa grammassa?🐑 Saat vastaukset kaikkiin kysymyksiisi suoraan villan tuottajalta.🐑

Suomenlampaan villalanka on eläinperäisistä villalangoista paras vaihtoehto. Lampaat kasvatetaan suomessa ja usein pientuottajat ja tilalliset kehräävät sekä pesetyttävät villan myös suomen kehräämöissä. Näin myös villalangan hiilijalanjälki jää pienemmksi, kun vaikkapa ulkomailta kuljetetun langan hiiilijalanjälki. Suomenlampaan villa on pääasiassa keskihienoa, joten lankana villasta tulee pehmeää, kiiltävää, joustavaa ja luonnollisen eläväpintaista. Lampaista kerittävät luonnonväriset villat ja niiden värien kirjo mahdollistaa useiden sävyjen sekoittamisen.

Villalangan laadun värin ja koostumuksen lisäksi langan paksuuteen vaikuttavat sen tiheys sekä paksuus. Urpolan Tilapuodin lankojen paksuudet ilmoitetaankin usein tex yksikköä apunä käyttäen.

Mitä ovat tex ja säie?

Tex on usein käytetty langan pituusmassan yksikkö, joka on yleisesti käytössä tekstiili­teollisuudessa. Tex ilmoittaa langan säikeiden määrän sekä sen paljonko yksi säie painaa, jos se olisi 1000m pitkä. Texin määritelmä kuulostaa tältä: yksi tex on yksi gramma kilometriä kohti (1 g/km) eli milligramma metriä kohti (1mg/m), toisin sanoen sellaisen tasa­paksun langan pituus­massa, josta yhden metrin pituisen osan massa on yksi milligramma.

Käytännössä:

Villalangan tex voi olla tex 180x3, joka tarkoittaa sitä, että kyseisessä langassa on (tex 180x3) on 3 säiettä eli lanka on kolmisäikeistä ja yksi 1000m pitkä säie painaa 180g.

1000m tätä kolmisäikeistä villalankaa painaisi siis silloin 3*180g=540g. Villalankaa myydään kuitenkin yleensä 100g painavina lankavyyhteinä.

Laskemalla

1000m/540g=1,85185...m/g saadaan, että 1 gramma lankaa on 1,85 metriä.

Näin ollen

1,85185m/g*100g= 185m eli n. 180 metriä eli lankaa on 180m/100g.

Mikä on säie?

Villa ei ole kovinkaan pitkää kun se keritään lampaasta. Se sattaa olla muutamasta sentistä viiteenkin senttiin pitkää. Siksi villa vaatii kehräyksen, jotta saamme ihanaa villalankaa. Pieniä villasuortuvia eli kuituja yhdistämällä yhteen saadaan säikeitä, joiden avulla voidaan kehrätä kaksi-, kolme ja neljäsäikeisiä lankoja.

Villalanka onkin usein sitä paksumpaa, mitä usempi säie siinä on. Näin ei kuitenkaan aina ole ja siihen vaikuttaa säikeiden paksuus sekä kirteen voimakkuus. Löyhäkierteisessä langassa langan tex voi olla pienempi kuin tiukkakierteisessä ja silti löyhäkierteinen näyttää paksummalta.

Langan kierteen voimakkuuksissa on eroja. Lanka voi olla erittäin tiukkakierteistä tai jopa kierteetöntä, ns. hahtuvalankaa.

Esimerkkejä löyhäkierteisistä ja tiukkakierteisistä villalangoistamme.

Tiukkakierteiset: Suomenlampaan hahtuvalanka tex 285x4 ja Suomenlampaan villalanka tex 320x2

Löyhäkierteiset: Suomenlampaan villalanka tex 180x2 ja Suomenlampaan villalanka 140x3

Miksi olisi hyvä tietää montako metriä lankavyyhdissä tai kerässä on sadassa grammassa?

Voit helposti korvata neuleohjeessa mainitun langan toisella suosimallasi langalla ilman ongelmia, kun tiedät montako metriä lankavyyhdissä tai kerässä on sadassa grammassa. Jos vaikkapa neuleohjeessa käytetään lankaa, jonka 250m/100g voit valita langan tilalle esimerkiksi 270m/100g kaksisäikeisen Suomenlampaan villalangan. Helppoa eikö!

Nyt osaat valita omaan neuletyöhösi sopivan villalangan. Suosittemme tietysti tutustumaan meidän lampaiden villalankoihin.